Ψαρονέφρι τυλιγμένο με προσούτο και σάλτσα βουτύρου

Συνταγή για ψαρονέφρι τυλιγμένο με προσούτο και σάλτσα βουτύρου με βούτυρο αγελάδος ΟΛΥΜΠΟΣ, από τον σεφ chef Γιάννη Λουκάκο.
60 ΛΕΠΤΑ
4 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΑΤΟ

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 μπαλοτίνες ψαρονέφρι
  • 50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. Βούτυρο αγελάδος
  • 50 γρ. σταφίδα
  • 30 γρ. σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ. ξύδι βαλσάμικο
  • 200 γρ. ζωμό κοτόπουλο
  • 20 γρ. μέλι
  • 5 γρ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΛΟΤΙΝΕΣ ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ

  • 120 γρ. προσούτο, σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. μουστάρδα Dijon
  • 5 γρ. δεντρολίβανο, φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 2 τεμ. χοιρινό ψαρονέφρι (250γρ. περίπου το καθένα)
  • Αλάτι
ΠΡΟΪΟΝ
voutiro-agelados-packshot-gallery-0
Βούτυρο αγελάδος
Βούτυρο αγελάδος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΑΤΟ

  1. Κόβουμε τις άκρες της μεμβράνης από τις μπαλοτίνες και αφαιρούμε τη μεμβράνη προσέχοντας να μη χαλάσουμε το τύλιγμα που έχουμε κάνει.
  2. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε περιμετρικά τις μπαλοτίνες μέχρι να πάρουν έντονο καστανό χρώμα.
  3. Αφαιρούμε σε ένα ταψάκι τις μπαλοτίνες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να μαγειρευτεί το χοιρινό αλλά να έχει παραμείνει ζουμερό στο κέντρο του (70 βαθμούς θερμοκρασία στο εσωτερικό), για 10 λεπτά περίπου.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  5. Προσθέτουμε το Βούτυρο αγελάδος και μαγειρεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς και προσθέτουμε τις σταφίδες και το σκόρδο.
  6. Μόλις το σκόρδο μυρίσει δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέγιστο, σβήνουμε με το ξύδι βαλσάμικο, το αφήνουμε να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο.
  7. Βράζουμε μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα μας, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
  8. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
  9. Κόβουμε τη μπαλοτίνα σε φέτες 2εκ. περίπου, σερβίρουμε σε πιάτα, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το σχοινόπρασο.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΛΟΤΙΝΕΣ ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ

  1. Αλατίζουμε τα κομμάτια από το ψαρονέφρι καλά, σε όλες τους τις πλευρές.
  2. Ανοίγουμε αρκετά μια μεμβράνη τροφίμων κοντράροντας την στην επιφάνεια κοπής.
  3. Απλώνουμε ομοιόμορφα στη σειρά τις μισές φέτες προσούτο κάθετα πάνω στη μεμβράνη προσέχοντας να καλύπτουν ελαφρώς η μία την άλλη.
  4. Με ένα πινέλο απλώνουμε απαλά τη μισή μουστάρδα πάνω στο προσούτο και πασπαλίζουμε το μισό ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.
  5. Τοποθετούμε πάνω από τα κομμάτια του προσούτο, στη μέση του ύψους οριζόντιο το ένα ψαρονέφρι και το τυλίγουμε σηκώνοντας με τη βοήθεια της μεμβράνης το προσούτο.
  6. Ρολάρουμε προς την απέναντι πλευρά προσέχοντας να μην εγκλωβίσουμε στο εσωτερικό του ρολό κομμάτι από τη μεμβράνη.
  7. Τυλίγουμε αρκετές φορές μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό τελικό αποτέλεσμα που να μοιάζει με καραμέλα (μπαλοτίνα).
  8. Με τη μύτη του μαχαιριού κάνουμε 1-2 τρύπες πάνω στη μπαλοτίνα και ξανά σφίγγουμε για να αφαιρέσουμε τον αέρα που πιθανώς να έχει εγκλωβιστεί μέσα.
  9. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο ψαρονέφρι.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Νηστίσιμη πίτσα σε 5’
Νηστίσιμη πίτσα σε 5’
Συνταγή ογκρατέν ζυμαρικών
Συνταγή ογκρατέν ζυμαρικών
gliko se potiri
Γλυκάκι στο ποτήρι με βελούδινη κρέμα σε 5 λεπτά
Γλυκάκι στο ποτήρι με βελούδινη κρέμα σε 5 λεπτά