Πασχαλινό τσουρέκι με κεφίρ

Ο Παναγιώτης Παπαδάκης μοιράζεται μαζί μας μια ξεχωριστή συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια, με βούτυρο, γάλα ζωής και κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ
3 τσουρέκια
ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. Γάλα ζωής πλήρες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. Βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 2 μετρια αυγά
  • 250 γρ. Κεφίρ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ. κακουλέ(κάρδαμο)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανιλίνες
  • 1 πορτοκάλι
  • 270 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα
  • Σουσάμι
ΠΡΟΪΟΝ
gala-zwis-plires-packshot-gallery-0
Γάλα ζωής πλήρες
Γάλα ζωής πλήρες
voutiro-agelados-packshot-gallery-0
Βούτυρο αγελάδος
Βούτυρο αγελάδος
kefir-packshot-gallery-0
Κεφίρ
Κεφίρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 150 γρ. Γάλα ζωής πλήρες, τις νωπές μαγιές,  1 κ.σ. ζάχαρη, 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην έχει σβόλους το μείγμα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 λεπτό και στη συνέχεια τον κλείνουμε.
  3. Κοιτάμε να μην καίει η σχάρα και βάζουμε μέσα το προζύμι να φουσκώσει περίπου 15-20 λεπτά.
  4. Στον πολυκόφτη ρίχνουμε  4 δάκρυα μαστίχας, το κακουλέ, το μαχλέπι, τη βανιλίνη, το αλάτι και τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε πολύ καλά.
  5. Αφού γίνουν σκόνη τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ.
  6. Προσθέτουμε τα αυγά, 100 γρ. Γάλα ζωής πλήρες, το Κεφίρ, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  7. Ρίχνουμε το προζύμι εφόσον έχει ενεργοποιηθεί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά.
  8. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας πολύ καλά, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ακόμα.
  9. Μόλις ρίξουμε το αλεύρι και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις κάθε φόρα το λιωμένο Βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου ζυμώνοντας να απορροφάει κάθε φορά η ζύμη το βούτυρο.
  10. Αφού το ρίξουμε όλο πλάθουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και τη βάζουμε να ξεκουραστεί κάνοντας τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι μέχρι να διπλασιαστεί.
  11. Μόλις διπλασιαστεί μετράμε και κόβουμε το ζυμάρι σε 9 μπαλάκια περίπου των 200 γρ.
  12. Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να μη ξεραθούν και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 10 λεπτά.
  13. Μετά από 10 λεπτά ανοίγουμε σε φυτίλια ένα ένα τα μπαλάκια και πλάθουμε σε πλεξούδα με 3 φυτίλια κάθε φορά το κάθε τσουρέκι.
  14. Βάζουμε στριμωχτά και τα 3 τσουρέκια σε ένα πυρέξ 25×30 εκ. με λαδόκολλα να διαχωρίζει το ένα δίπλα στο άλλο.
  15. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
  16. Αφού φουσκώσουν πολύ καλά τα αλείφουμε με ένα αυγό και γάλα και πασπαλίζουμε σουσάμι.
  17. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 170 °C. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον φούρνο σας.
  18. Μόλις ψηθούν τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.

(Η συνταγή μας δίνει 3 Τσουρέκια)

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Νηστίσιμη πίτσα σε 5’
Νηστίσιμη πίτσα σε 5’
Συνταγή ογκρατέν ζυμαρικών
Συνταγή ογκρατέν ζυμαρικών
gliko se potiri
Γλυκάκι στο ποτήρι με βελούδινη κρέμα σε 5 λεπτά
Γλυκάκι στο ποτήρι με βελούδινη κρέμα σε 5 λεπτά