Πασχαλινό τσουρέκι με Κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ

υλικά

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 150 γρ Γάλα Ζωής ΟΛΥΜΠΟΣ 3,7% λιπαρά, τις νωπές μαγιές,  1 κτσ ζάχαρη, 100 γρ αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην έχει σβόλους το μείγμα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100c στις αντιστάσεις για 1 λεπτό και στην συνέχεια τον κλείνουμε.
  3. Κοιτάμε να μην καίει η σχάρα και βάζουμε μέσα το προζύμι να φουσκώσει περίπου 15-20 λεπτά.
  4. Στον πολυκόφτη ρίχνουμε  4 δάκρυα μαστίχας, το κακουλέ, το μαχλέπι, την βανιλίνη, το αλάτι και την μισή ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε πολύ καλά.
  5. Αφού γίνουν σκόνη τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ.
  6. Προσθέτουμε τα αυγά, 100 γρ Γάλα Ζωής ΟΛΥΜΠΟΣ 3,7% λιπαρά, το Κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  7. Ρίχνουμε το προζύμι εφόσον έχει ενεργοποιηθεί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά.
  8. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας πολύ καλά, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ακόμα.
  9. Μόλις ρίξουμε το αλεύρι και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις κάθε φόρα το λιωμένο Βούτυρο Αγελάδος ΟΛΥΜΠΟΣ σε θερμοκρασία δωματίου ζυμώνοντας να απορροφάει κάθε φορά η ζύμη το βούτυρο.
  10. Αφού το ρίξουμε όλο πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και την βάζουμε να ξεκουραστεί κάνοντας τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι μέχρι να διπλασιαστεί.
  11. Μόλις διπλασιαστεί μετράμε και κόβουμε το ζυμάρι σε 9 μπαλάκια περίπου των 200 γρ.
  12. Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 10 λεπτά.
  13. Μετά από 10 λεπτά ανοίγουμε σε φυτίλια ένα ένα τα μπαλάκια και πλάθουμε σε πλεξούδα με 3 φυτίλια κάθε φορά το κάθε τσουρέκι.
  14. Βάζουμε στριμωχτά και τα 3 τσουρέκια σε ένα πυρέξ 25χ30 εκ. με λαδόκολλα να διαχωρίζει το ένα δίπλα στο άλλο.
  15. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
  16. Αφού φουσκώσουν πολύ καλά τα αλείφουμε με ένα αυγό και γάλα και πασπαλίζουμε σουσάμι.
  17. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 170 c.( Να προσθέσω οτι μπορεί να αλλάξει ο χρόνος ψησίματος ανάλογα με το φούρνο σας)
  18. Μόλις ψηθούν τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.

(Η συνταγή μας δίνει 3 Τσουρέκια)