Εκμέκ κανταΐφι από τον Γιάννη Λουκάκο

υλικά

200 γρ. τσουρέκι, κομμένο σε φέτες των 2 εκ.
300 γρ. φρέσκο γάλα Επιλεγμένο ΟΛΥΜΠΟΣ 3,7%
70 γρ. φύλλο καταΐφι
180 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το εκμέκ καταΐφι

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος 29*19 εκ., στρώνουμε τις φέτες από το τσουρέκι, τις οποίες έχουμε ψήσει σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, να γίνουν τραγανές και από τις δύο πλευρές για περίπου 30 λεπτά .

Αφαιρούμε από τον φούρνο και περιχύνουμε από πάνω το σιρόπι σε δόσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί πλήρως πριν προσθέσουμε την επόμενη.

Στρώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την κρέμα  και μοιράζουμε τα 50 γρ. φιστίκι Αιγίνης σε όλη την επιφάνειά της.

Προσθέτουμε το καραμελωμένο καταΐφι και στρώνουμε από πάνω τη σαντιγί.

Τελειώνουμε με το υπόλοιπο φιστίκι Αιγίνης και τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να σφίξει πλήρως το γλυκό, για περίπου 2 ώρες.

Αφαιρούμε το γλυκό από το ψυγείο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Για την αφρατεμένη κρέμα ζαχαροπλαστικής, αρωματισμένη με μαστίχα

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι τους 80°C. Αφαιρούμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να αρωματιστεί για περίπου 30 λεπτά.

 

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα με το αρωματικό γάλα στην εστία σε μέτρια θερμοκρασία και φέρνουμε το μείγμα κοντά στους 80°C, σουρώνουμε και το κρατάμε ζεστό.

Σε μια μπασίνα ομογενοποιούμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Με προσοχή ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα μέσα στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγουμε το ψήσιμο του αυγού. Σουρώνουμε σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε στην εστία και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει εμφανώς.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί στην κρέμα. Περνάμε την κρέμα από σήτα και την τοποθετούμε σε ένα σκεύος για να κρυώσει, σκεπάζοντας την επιφάνειά της με μεμβράνη για να αποφύγουμε τη δημιουργία πέτσας.

Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου την αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει για περίπου 2 .

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, την αφρατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και προσθέτουμε σταδιακά τη σαντιγί σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας κυκλικά με μία μαρίζ.

 

Για το καραμελωμένο καταΐφι

Με τα χέρια μας ξεμπλέκουμε το καταΐφι.

Σε ένα αντικολλητικό ταψί το στρώνουμε σε διαστάσεις 29*19εκ. και το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό σουρωτήρι πασπαλίζουμε από πάνω τη ζάχαρη άχνη, βουτυρώνουμε ξανά ελαφρώς και ψήνουμε το κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C, στον αέρα, μέχρι να πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα και να γίνει τραγανό για 25 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Για το σιρόπι μπαχαρικών

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά.

Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στην εστία, δυναμώνουμε σε δυνατή ένταση και φέρνουμε σε βρασμό. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σουρώνουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε.