Τηγανόψωμο με τυριά από τον Γιάννη Λουκάκο

υλικά

Για τα τηγανόψωμα

Κόβουμε το φουσκωμένο ζυμάρι σε 6 κομμάτια των 100 γρ. και τα ζυμώνουμε σε μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε ένα μπαλάκι. Με απαλές κινήσεις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ανοίγοντας το ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα μέχρι να φτάσει περίπου τα 15εκ. διάμετρο. Τοποθετούμε 50γρ. από τη γέμιση στο κέντρο του και τραβώντας τις αντίθετες άκρες από το ζυμάρι ενώνουμε και κλείνουμε τη γέμιση μέσα του.

Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τις ενώσεις του ζυμαριού για να τις σφραγίσουμε. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να ανοίξουμε το ζυμάρι σε διάμετρο περίπου 15 εκατοστών. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 μπαλάκια.Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τηγανόψωμα. Τα λαδώνουμε στην επιφάνεια τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και αν θέλουμε, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο ή λάδι.

*εναλλακτικά ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα περίπου 2 με 3 λεπτά την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να λιώσουν τα τυριά. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.

Για τη ζύμη

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το μείγμα με τη μαγιά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε λίγο ακόμα. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και τη ζυμώνουμε στον πάγκο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι έχουν ομογενοποιηθεί όλα τα υλικά καλά μεταξύ τους. Λαδώνουμε ένα μπολ, τοποθετούμε τη ζύμη μέσα, λαδώνουμε την επιφάνειά της, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για περίπου 40 λεπτά.

Για τη γέμιση
Σε ένα μπόλ  ανακατεύουμε καλά όλα τα τυριά.

Tip:
*Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση μπαχαρικά ή μυρωδικά και να διαφοροποιήσουμε τη γεύση από το τηγανόψωμο σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.