Ριγκατόνι με κοτόπουλο, μπέικον και σάλτσα σαφράν από τον Νίκο Τραχανά και τον Γιάννη Λουκάκο

υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Αλατίζουμε τα στήθη κοτόπουλου καλά από όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα. Γυρίζουμε και σοτάρουμε το κοτόπουλο και από την άλλη πλευρά φροντίζοντας να πάρει το ίδιο χρώμα και από την άλλη πλευρά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και πετάμε τα περιττά λάδια.

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μπέικον και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει, για περίπου 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας. Σε αυτό το στάδιο προσέχουμε να μη μας μαυρίσει ο πάτος της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τον μηλίτη ανακατεύοντας ώστε να μη μας σβολιάσει και τέλος προσθέτουμε το σαφράν. Δυναμώνουμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί στα 2/3 της αρχικής ποσότητας.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμόνι, τα ζυμαρικά, τον μαϊντανό, επαναφέρουμε το κοτόπουλο και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα και να καλύψει τα ζυμαρικά. Τελειώνουμε με το πιπέρι, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε ένα πιάτο, τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια από το κοτόπουλο και με ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγη σάλτσα από την κατσαρόλα.

*Για πιο έντονη οξύτητα στη σάλτσα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας γάλακτος με Κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ