Χοιρινό ψαρονέφρι με κάπαρη και λεμόνι από τον Γιάννη Λουκάκο

υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, προτιμούμε al dente.

Αφαιρούμε το ψαρονέφρι από το ψυγείο μίση ώρα περίπου πριν το μαγείρεμα.

Σε ένα σκεύος στρώνουμε τις φέτες ψαρονέφρι και πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας ώστε να ανοίξουν ελαφρώς. Προσθέτουμε αλάτι και στις δύο πλευρές.

 

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα φιλέτα από το ψαρονέφρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και από τις δύο πλευρές, περίπου 2 λεπτά η κάθε πλευρά.

Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί.

Στο ίδιο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το μισό βούτυρο, το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να μαραθεί, για περίπου 4 με 5 λεπτά.

 

Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και μαγειρεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός, για 2 λεπτά περίπου.

Ρίχνουμε το κρασί, ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλήσουν όλα τα υπολείμματα από το τηγάνι, προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο, αλατίζουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα για 2 με 3 λεπτά περίπου.

 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι, το ξύσμα και τον χυμό λεμόνι, το υπόλοιπο βούτυρο, την κάπαρη, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το βούτυρο και να δημιουργηθεί μία βελούδινη σάλτσα.

Επαναφέρουμε τις φέτες ψαρονέφρι στο τηγάνι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να καλυφτούν τα φιλέτα από τη σάλτσα και να αναθερμανθούν για 2 λεπτά περίπου.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.

Σε ένα πιάτο σερβίρουμε τις πένες, προσθέτουμε από πάνω τα φιλέτα ψαρονέφρι και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα.