Πουρές πατάτας από τον Γιάννη Λουκάκο

υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με ένα καθαρό σφουγγάρι καθαρίζουμε τις πατάτες τρίβοντάς τις ελαφρώς κάτω από τρεχούμενο νερό.

Αλατίζουμε τις πατάτες, τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140oC μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 90΄ λεπτά (όταν τις τρυπήσουμε με ένα μικρό μαχαίρι πρέπει να μην έχει καμία αντίσταση).

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα και το διατηρούμε ζεστό.

Ξετυλίγουμε τις πατάτες, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις ξεφλουδίζουμε.
Τις αλέθουμε στον χορτόμυλο σε ψιλή σήτα και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 2-3’ λεπτά με μια κουτάλα. Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε, φροντίζοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο κομμάτι.

Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας, μέχρι να ομογενοποιηθεί και αυτό στο μείγμα.

Σερβίρουμε αμέσως τον πουρέ ή τον διατηρούμε ζεστό.

 

Τips

* Ο πουρές πατάτας προσφέρεται για να πειραματιστείτε με διάφορες γεύσεις. Προσθέτουμε πέστο βασιλικού και δημιουργούμε έναν αρωματικό πουρέ πατάτας με γεύση βασιλικού. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με άλλα λαχανικά όπως  για παράδειγμα η σελινόριζα ή το παντζάρι.

* Αν θέλουμε, μπορούμε να φυλάξουμε τις φλούδες από το καθάρισμα της πατάτας και να τις τηγανίσουμε σε χαμηλή θερμοκρασία 165oC σε ηλιέλαιο όπως τα τσιπς. Είναι ένα πολύ νόστιμο σνακ.

*  Εάν δεν καταναλώσουμε τον πουρέ απευθείας είναι καλό να τοποθετήσουμε μία μεμβράνη στην επιφάνειά του έτσι ώστε να μην ξεραθεί.