Κουραμπιέδες από τον Γιάννη Λουκάκο

υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά καλά.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα βούτυρα με την άχνη και τη βανίλια. Με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο για 15 με 20 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και αρχίζουμε να προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά, μέχρι να ενσωματωθεί όλο. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε ένα ενιαίο κομμάτι.
Κόβουμε μπαλάκια ζύμης βάρους 40 γρ. και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που επιθυμούμε. Πιέζουμε ελαφρώς με το δάχτυλο τον κάθε κουραμπιέ στη μέση και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν πολύ ελαφρύ, ομοιόμορφο χρώμα, γυρνώντας στη μέση της διαδικασίας το ταψί, έτσι ώστε να έρθουν τα μπρος πίσω. Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.

Tips:
*Βάζοντας το μείγμα με το αλεύρι σε μία σακούλα, μας διευκολύνει να το ρίχνουμε με πιο ελεγχόμενη ροή μέσα στον κάδο του μίξερ την ώρα της διαδικασίας.
*Μπορούμε να σπάσουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα βάζοντας τα μέσα σε μια σκληρή σακούλα zip και αφού τη διπλώσουμε και τα απλώσουμε σε μονή στρώση να τα χτυπήσουμε με τη χρήση ενός πλάστη μέχρι να έρθουν στο επιθυμητό μέγεθος.