Γαλατόπιτα με καραμελωμένο φύλλο κρούστας από τον Γιάννη Λουκάκο

υλικά

– Μέθοδος Εκτέλεσης –

Για το πιάτο
Σε ένα πιάτο, τοποθετούμε ένα κομμάτι γαλατόπιτα, προσθέτουμε μερικά από τα καραμελωμένα φύλλα, λίγα τριμμένα καρύδια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Για τη γαλατόπιτα
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε με σύρμα τους κρόκους με το σιμιγδάλι, το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος. Τοποθετούμε το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα το καβουρδισμένο βούτυρο και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε λίγο πριν το σημείο βρασμού. Χύνουμε το ζεστό μείγμα με το γάλα σιγά – σιγά στο μείγμα με το σιμιγδάλικαι το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, και στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° Cμέχρι να πήξει η πίτα (25 λεπτά περίπου). Σερβίρουμε με τα καραμελωμένα φύλλα κρούστας, πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και μέλι.

Για το καραμελωμένο φύλλο κρούστας
Σ’ ένα ταψί, στρώνουμε χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε το ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με το βούτυρο. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Σκεπάζουμε τα φύλλα με χαρτί ψησίματος και με ένα ταψί των ίδιων διαστάσεων, έτσι ώστε να αποφύγουμε το φούσκωμα τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς κελσίου μέχρι να ψηθεί και να καραμελώσουν τα φύλλα, για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν και τα σπάμε σε ανομοιόμορφα κομμάτια.