Ο Γιάννης Λουκάκος φτιάχνει μπεσαμέλ

υλικά

– Μέθοδος Εκτέλεσης –

Για 1 κιλό σάλτσα
Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλακαι εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

Τips
* Το μείγμα βουτύρου-αλευριού ονομάζεται γαλλικά «ρου» (roux) και είναι ένα από τα βασικά πηκτικά μείγματα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Ανάλογα με την ποσότητα «ρου» που θα χρησιμοποιήσετε, καθορίζετε την πυκνότητα της μπεσαμέλ: λιγότερη ποσότητα πιο αραιό αποτέλεσμα, περισσότερη ποσότητα πιο πηχτό αποτέλεσμα.
* Μπορείτε να εμπλουτίσετε γευστικά την μπεσαμέλ προσθέτοντας στο τέλος διάφορα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα, φέτα κτλ.)
* Όταν θέλετε να ψήσετε την μπεσαμέλ σε παρασκευές όπως ο μουσακάς, της προσθέτετε μερικούς κρόκους αυγού.