Πρωτεΐνη & Προβιοτικά: Το πιο ισχυρό “δίδυμο” της καθημερινής διατροφής

15/09/2025
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου
Πρωτεΐνη και Προβιοτικά

Η φροντίδα του οργανισμού μας ξεκινά από μικρές, σταθερές καθημερινές επιλογές. Η σύγχρονη διατροφή δεν βασίζεται μόνο στην πρόσληψη θερμίδων αλλά κυρίως στην ποιότητα των συστατικών που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Όσο οι ρυθμοί της ζωής επιταχύνονται, τόσο πιο απαραίτητα γίνονται τα τρόφιμα που προσφέρουν συνδυαστικά οφέλη για την υγεία, χωρίς να απαιτούν περίπλοκη προετοιμασία.

Δύο συστατικά που ξεχωρίζουν για τη συμβολή τους στην ισορροπία και τη φυσική ενδυνάμωση του οργανισμού είναι η πρωτεΐνη και τα προβιοτικά. Ο συνδυασμός τους προσφέρει ένα ισχυρό διατροφικό υπόβαθρο για ενέργεια, υποστηρίζοντας τη μυϊκή αποκατάσταση και την εντερική ισορροπία.

Τι είναι η πρωτεΐνη και γιατί τη χρειαζόμαστε;

Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό μακροθρεπτικό συστατικό του οργανισμού. Απαρτίζεται από αμινοξέα, εκ των οποίων αρκετά είναι απαραίτητα και πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, τη σύνθεση ενζύμων, ορμονών και αντισωμάτων, ενώ συμβάλλει στον κορεσμό και την ενεργειακή ισορροπία.

Η καθημερινή ανάγκη σε πρωτεΐνη εξαρτάται από το βάρος, την ηλικία και τη φυσική δραστηριότητα. Για τον γενικό πληθυσμό συστήνονται περίπου 0,8–1,2 g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ για άτομα με αυξημένες ανάγκες ή σωματική άσκηση οι απαιτήσεις μπορεί να φτάνουν τα 1,4–2,0 g/kg.

Η ιδανική κατανομή της πρωτεΐνης μέσα στη μέρα ενισχύει τη μυϊκή σύνθεση και τη μεταβολική σταθερότητα. Συνιστάται κατανάλωση 20–30 g ανά κύριο γεύμα, ενώ μετά την άσκηση, η κατανάλωση 20–40 g πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας έχει αποδειχθεί ευεργετική για την αποκατάσταση και την υποστήριξη της μυϊκής λειτουργίας.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, που όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες συμβάλλουν σε πολλαπλές πτυχές της υγείας. Ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, βελτιώνουν την πέψη, υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και συνδέονται με καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Μεταξύ των πιο μελετημένων προβιοτικών είναι τα προβιοτικά στελέχη Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®) και το Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12®, που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη στη στήριξη της γαστρεντερικής υγείας, την πρόληψη λοιμώξεων και τη ρύθμιση του εντερικού οικοσυστήματος.

Τα οφέλη του κεφίρ

Το κεφίρ αποτελεί ένα παραδοσιακό προϊόν ζύμωσης του γάλακτος, πλούσιο σε προβιοτικά και με φυσικά υψηλή διατροφική αξία. Η τακτική κατανάλωση κεφίρ έχει συνδεθεί με:

  • Ενίσχυση της πεπτικής λειτουργίας και της εντερικής ισορροπίας
  • Αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση
  • Σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Βελτίωση της απορρόφησης μετάλλων, όπως το ασβέστιο
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • Μείωση της LDL χοληστερόλης και πιθανή αύξηση της HDL
  • Συμβολή στην οστική υγεία και πιθανή αντικαρκινική δράση μέσω της απόπτωσης κυττάρων

Κεφίρ Protein ΟΛΥΜΠΟΣ

Το Κεφίρ Protein ΟΛΥΜΠΟΣ αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή αυτού του φυσικού ροφήματος, ενισχυμένη με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, χωρίς να αλλοιώνει τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά.

Κάθε μπουκάλι 330ml περιέχει:

  • 30g πρωτεΐνης στην κλασική του εκδοχή
  • 25g πρωτεΐνης στην εκδοχή με φρούτα του δάσους
  • Προβιοτικά στελέχη Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®) και το Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12®
  • Φυσικά σάκχαρα
  • Χαμηλά λιπαρά
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο

Το Κεφίρ Protein είναι ιδανικό για μετά την προπόνηση, ως ένα γρήγορο σνακ στη δουλειά ή ανάμεσα στα γεύματα. Χαρίζει ενέργεια και κορεσμό, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Η φυσική του γεύση και η ελαφριά υφή το καθιστούν εύκολο στην κατανάλωση και ευχάριστο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Αλεξάνδρα Κοντοδήμου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, MPH