Οξυγαλακτικά προϊόντα

Τα Οξυγαλακτικά προϊόντα αποτελούνται από φρέσκο γάλα το οποίο ζυμώνεται με μαγιά ή καλλιέργεια. Δυο πολύ σημαντικοί εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας προϊόντων είναι το αριάνι και το κεφίρ.

Το αριάνι είναι ένα κρύο ρόφημα γιαουρτιού που περιέχει και αλάτι. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες τις Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ευρώπης. Επίσης το αριάνι:

  • Έχει αντι-μικροβιακή δράση για ένα μεγάλο αριθμό βακτηρίων.
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Είναι ποτό καλύτερα ανεκτό από άτομα  που παρουσιάζουν δυσανεξία στην λακτόζη
  • Είναι ένα «φυσικό προβιοτικό» προϊόν και βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου
  • Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό χάρη στις πολύτιμες πρωτεΐνες που περιέχει
  • Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο

Το κεφίρ είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα το οποίο προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου, στην Κεντρική Ασία, όπου και καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Επίσης το κεφίρ:

  • Βοηθά την αναγέννηση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου
  • Βοηθά στην πέψη
  • Είναι ένα «φυσικό προβιοτικό» προϊόν και βελτιώνει την φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου
  • Διατηρεί την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα